Gyakran ismételt kérdések

Itt választ kapsz mindenre

Jelentkezéssel kapcsolatban

Hogyan jelentkezhetek?

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára jelentkezni a honlapunkon található online jelentkezési lap kitöltésével van lehetőséged. (Jelentkezési lap)
Az online jelentkezési lap beküldése után a megadott e-mail címre automatikusan megküldjük a kitöltött jelentkezési lapodat pdf formátumban. Kérjük, hogy ezt aláírva postai úton (YMSA, Debrecen, Nagyerdei krt. 82, 4032) vagy elektronikusan (ymsa.debrecen@gmail.com) juttasd vissza részünkre a regisztrációs díj befizetéséről szóló igazolással együtt.

A jelentkezés csak az aláírt jelentkezési lappal és a befizetett regisztrációs díjjal együtt érvényes!

Figyelem! Ha 18 éven aluli vagy

 • a jelentkezési lapra a te és a szülő/gondviselő aláírása is szükséges!
 • egyedi fényképek/videofelvételek készítéséhez és megjelentetéséhez való hozzájárulás esetén a te és a szülő/gondviselő aláírásával is ellátott hozzájáruló nyilatkozat eredeti példánya is szükséges!
Mi történik, ha benyújtás után mégis meg kell változtatnom valamit?

Előfordulhat, hogy valamely adatot helytelenül adtál meg a jelentkezési lapon, vagy időközben helyesbítésre van szükség. Mivel a benyújtott adatlapon utólag nem tudsz változtatni, ilyen esetben lépj kapcsolatba velünk az ymsa.debrecen@gmail.com email címen. Kérjük, hogy ne tölts ki újabb jelentkezési lapot a módosult adatokkal!

Meddig jelentkezhetek?

A jelentkezési határidő mesterkurzusra és zenekari munkára egyaránt 2024. május 31. Előfordulhat, hogy egyes mesterkurzusok létszáma a meghirdetett jelentkezési határidő előtt betelik. Ezt a honlapunkon az adott mesterkurzus leírásánál közzétesszük és az adott kurzusra a jelentkezési lehetőséget lezárjuk.

Kell-e tanári ajánlást küldenem?

A tanári ajánlás nem kötelező, de ha szeretnél, küldhetsz az ymsa.debrecen@gmail.com email címre.

Kell-e demókat (felvételeket) küldenem?

Demó felvételek küldése nem kötelező, de azok számára, akik zenekarba (is) jelentkeznek, előnyt jelenthet a válogatás során. Küldhetsz fájlokat, vagy megadhatsz linket is. Javasoljuk, hogy egy évnél nem régebbi, és lehetőleg különböző stílusú felvételeket küldj.

Mi alapján döntenek jelentkezésem elfogadásáról?

Jelentkezésed elfogadásáról az általad megadott adatok alapján hozzák meg a döntést, legfőképpen a szakmai tapasztalataid figyelembevételével.

Honnan tudom meg, hogy elfogadták-e a jelentkezésemet?

A jelentkezés elfogadásáról mindenkit e-mailben értesítünk.

Mikorra várható a döntés a jelentkezésem elfogadásáról?

Mesterkurzusra való jelentkezés esetén a regisztrációs díjad és a visszaküldött, aláírt jelentkezési lap beérkezésétől számított 2-3 héten belül várható a döntés.

Zenekarba való jelentkezés esetén a döntés várható határideje: 2024. június 15.

Mennyit kell majd fizetnem? Hol láthatom a fizetendő díj részletezését?

A fizetendő díjakról előzetesen tájékozódhatsz honlapunkon.

Jelentkezésed elfogadása után személyre szabottan e-mailben is tájékoztatunk a fizetendő díj összegéről és az utalással kapcsolatos tudnivalókról.

Mi történik, ha le kell mondanom a részvételemet? Visszakaphatom a befizetett összeget?
 • Június 15-ig történő lemondás esetén a befizetett részvételi díjat visszatérítjük. A regisztrációs díj nem visszatéríthető.
 • Június 16–30. közötti lemondás esetén a befizetett részvételi díj 70%-át térítjük vissza. A regisztrációs díj nem visszatéríthető.
 • Június 30. utáni lemondás esetén nincs visszatérítés.
 • Amennyiben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája a szervezőkön kívül álló ok miatt nem valósul meg, a számlánkra beérkezett részvételi díjat (beleértve a regisztrációs díjat is) teljes egészében visszatérítjük.
Lehetséges rövidebb időszakra jelentkezni?
 • Kizárólag abban az esetben, ha csak mesterkurzusra jelentkezel. Ebben az esetben jelezd nekünk e-mailben a dátumokat, mettől meddig veszel részt a rendezvényen. Részvételi díjadat ennek megfelelően, egyénileg határozzuk meg.

  Zenekarra való jelentkezés esetén csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik a rendezvény teljes időtartama alatt részt vesznek azon (beleértve a próbaidőszakot követő koncerteket is).

Általános kérdések

Hogyan intézhetek szállást?

Szállásfoglalásról minden jelentkező saját maga gondoskodik.

Szállás egyénileg igényelhető a Zeneművészeti Kar épületében található Weiner Leó Kollégiumban, de dönthetsz úgy is, hogy más megoldást keresel.

A kollégiumi szobák nem légkondicionáltak, 2 és 4 személyesek, hűtővel felszereltek, szintenként közös fürdővel, konyhával.  Kapcsolattartó: Zákány Ferenc kollégiumi ügyintéző, zakany.ferenc@unideb.hu

Ára bruttó 3.600,- Ft/éj + IFA (400,- Ft/éj).

Kollégiumi szállásfoglalás határideje: 2024. június 30.

 

További szállások Debrecenben:

Zenekari tag vagyok. Kell-e szállást igényelnem a koncertek idejére?

A zenekar első két koncertjének napjára (július 17-18.) Debrecenben igen. Július 19-én a zenekar Szlovákiában ad koncertet. Az oda- és visszautazás, a szlovákiai szállás, továbbá a budapesti és szlovákiai utazás ideje alatti étkezések (reggeli, ebéd vacsora) megszervezéséről és finanszírozásáról mi gondoskodunk.

Hogyan oldhatom meg az étkezésemet?

Az étkezésről minden jelentkező saját maga gondoskodik.

Épületünkben büfé működik, ahol ebédre és vacsorára főtt étel is igényelhető. A campuson található az egyetem menzája, ahol hétköznaponként ebédre menü és a’ la carte választék is rendelkezésre áll. Ugyancsak számos közeli étterem kínál ebéd menüt, továbbá ételrendelési lehetőséget a nap bármely szakában. A közelben lévő boltokban (Coop, Interspar, egyéb) a napi szintű bevásárlás is megoldható.

Zenekari tag vagyok. Hogyan oldhatom meg az étkezésemet a koncertek napján?

A turné kapcsán az oda- és visszautazás, a szlovákiai szállás, továbbá az utazás ideje alatti étkezések (reggeli, ebéd vacsora) megszervezéséről és finanszírozásáról mi gondoskodunk.

Ételallergiám van / Diétázom.

Ha zenekari tagként ételallergiád / étel intoleranciád van, vegetáriánus / vegán vagy, esetleg vallási meggyőződésből nem fogyasztasz valamilyen ételcsoportot, kérjük a rendezvény előtt jelezd felénk e-mailben. Csak így tudunk segíteni abban, hogy a Debrecenen kívüli koncertek napján igényeidnek megfelelő ételhez juss.

Utazással kapcsolatos kérdések

Kinek szükséges vízumot igényelni?

Ha jelentkezésedet már elfogadtuk és vízumra van szükséged a Magyarországra történő utazáshoz, írj nekünk az ymsa.debrecen@gmail.com e-mail címre, megadva a személyes adataidat, hogy elkészíthessük a hivatalos meghívólevelet.

FONTOS: Vízumot igényelni legkorábban 90 nappal az utazás előtt lehet, ezért a vízumhoz szükséges információt május elejétől kérjük megküldeni.

A meghívólevél elkészítéséhez a következő adatokra van szükségünk:

 • Név / Anyja neve / Születés ideje és helye / Állampolgárság / Személyi igazolvány vagy útlevél száma / A személyi igazolványban/útlevélben szereplő lakcím.

Kérjük, add meg a napot is, amikor terveid szerint Magyarországra érkezel, illetve Magyarországról távozol (ha esetleg néhány napot városnézésre szánnál).

Kérjük az alábbiak tanulmányozását:

Mit vigyek magammal?

Amit feltétlenül hozz magaddal: 

 • aláírt jelentkezési lap eredeti példánya (amennyiben azt csak elektronikusan küldted vissza) Figyelem! 18 év alatti résztvevők esetén a szülő/gondviselő aláírása is szükséges!
 • egyedi fényképek/videofelvételek készítéséhez és megjelentetéséhez való hozzájárulás esetén a te és a szülő/gondviselő aláírásával is ellátott hozzájáruló nyilatkozat eredeti példánya
 • érvényes személyi igazolvány / útlevél
 • TAJ kártya / EHIC (Európai Egészségbiztosítási Kártya) és/vagy utasbiztosítás
 • személyes gyógyszerek
 • hangszer, kiegészítők (húrok, pótvonó, nádak, stb.)
 • kotta, zongorakíséret kottája, zenekari kotta...
 • fellépő ruha
  • Fiúknak: fekete cipő, fekete hosszú nadrág, egyszínű ing (bármilyen színben, lehet rövid ujjú
  • Lányoknak: fekete cipő, fekete hosszú fellépő ruha, vagy fekete hosszú szoknya és egyszínű blúz (bármilyen színben)
 • hétköznapokra kényelmes nyári ruházat, kényelmes lábbeli
 • törölköző, zuhanypapucs
 • higiéniai felszerelés
Hogy juthatok el Debrecenbe tömegközlekedéssel?

Budapest-Debrecen vonattal

Budapesten három nagy vasútállomás található: a Déli, a Keleti és a Nyugati. A vonatok a főként a Nyugatiból (kisebb számban a Keletiből) indulnak Debrecenbe.
Mindenképpen IC intercity vonattal érdemes utazni.
A vasútállomások között a tömegközlekedés metróval a legegyszerűbb. A jegy ára 450 Ft, ez a metrók közötti átszállásra is jogosít. Jegyet újságosnál vagy lila színű BKK-automatából lehet vásárolni.
Budapest metróhálózata térképen | Részletes információk a budapesti tömegközlekedésről | Online utazástervező

Debrecenbe a Nyugatiból

A Nyugati-pályaudvarról napközben óránként indul közvetlen IC intercity járat Debrecenbe. A vonatokra Zugló, Kőbánya-Kispest és Ferihegy állomásoknál is fel lehet szállni. A menetidő 2,5 óra.

Debrecenbe a Keletiből

A Keleti-pályaudvarról 7:30 és 17:30 között kétóránként indul közvetlen IC intercity járat Debrecenbe. A menetidő 3,5 óra.

Menetrendi információ, online jegyvásárlás itt vagy mobilon a MÁV app segítségével.

A debreceni vasútállomástól a Nyári Akadémia épületéig

A Nyári Akadémiának a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar épülete ad helyet, pontos címe: Debrecen, Nagyerdei krt. 82. Az egyetem felé az 1-es villamos közlekedik, melyre a vasútállomásnál egyszerűen fel lehet szállni. Jegyet újságosnál vagy a vasútállomás épületével szemben található DKV jegypénztárban lehet vásárolni, ára 460 Ft, vagy utazhatsz mobiljeggyel. A villamosról a Nagyerdei körút elnevezésű megállóban kell leszállni, majd a körúton balra (a Pálma Pub mellett) elindulva kb. 7 perc kényelmes sétával meg is érkezel. Lásd: Térkép

Pénzügyi kérdések

Miért kell regisztrációs díjat fizetnem?

Jelentkezőinknek regisztrációs díjat kell fizetniük. A regisztrációs díj befizetése jelzi számunkra, hogy komoly a jelentkezési szándékod. Lemondás esetén a regisztrációs díj nem visszatéríthető.

Hogyan tudok fizetni?

Banki átutalással, a banki adatok megtalálhatóak honlapunkon.

Honnan tudom, hogy megérkezett-e a befizetésem?

A beérkezett díjakról megérkezésüket követően számlát állítunk ki, melyet néhány napon belül megküldünk a jelentkezés során megadott e-mail címre.

Mennyit kell majd fizetnem? Hol láthatom a fizetendő díj részletezését?

A fizetendő díjakról előzetesen tájékozódhatsz honlapunkon.

Jelentkezésed elfogadása után személyre szabottan e-mailben is tájékoztatunk a fizetendő díj összegéről és az utalással kapcsolatos tudnivalókról.

Jeleznem kell, ha valaki más fizeti be az én díjamat?

Igen. Ha a résztvevő helyett valaki más fizeti be az összeget, de a résztvevő nevét nem adja meg az utalásnál, nagyon nehéz kideríteni, hogy kinek írjuk jóvá a befizetést.

Fizethetek részletekben?

Részletfizetési szándékodat kérjük, hogy jelezd felénk e-mailben, hogy arról egyeztetni tudjunk (ymsa.debrecen@gmail.com). 

Mi a befizetés végső határideje?

A regisztrációs díj befizetésének végső határideje: 2024. június 10.

Kérjük, ügyelj a határidőre, ha a regisztrációs díj június 10-ig nem érkezik meg számlánkra, a jelentkezésedet töröljük!

A részvételi díj befizetésének végső határideje: 2024. június 30.

Mi történik, ha nem tudok határidőben fizetni?

Befizetésedet egy összegben, vagy részletekben is teljesítheted. Ha nem tudod a befizetést a határidőig teljesíteni, kérjük mielőbb lépj velünk kapcsolatba e-mailben, hogy egyeztethessünk.

Művészeti kérdések

Hány egyéni órám lesz?

A Nyári Akadémia kurzusai alatt minden aktív résztvevő 4 egyéni főtárgy órát kap, időtartama kurzusonként változhat. A kurzus alatt a darabokon zongorakísérőkkel is alkalom nyílik dolgozni. Egyes tanszakokon csoportos órák is lesznek. Ezt a tanár az első találkozáskor jelezni fogja.

Mikor lesznek az egyéni óráim?

A kurzus első napján kerül sor a tanár-diák találkozóra, melynek során megbeszélésre kerül az órabeosztás, figyelembe véve a zenekari próbák időpontját is.

Koncerten is lesz lehetőségem fellépni a Nyári Akadémia alatt?

Minden diák fellépési lehetőséget kap a tanszaki záróhangversenyen. Emellett a tanárok javaslata alapján további fellépési lehetőségek is lehetnek.

Kiegészítő kurzusokat is választhatok?

Igen. Aktív hallgatóként egyéni óráid mellett kiegészítő kurzusként külön díj ellenében veheted igénybe a Mozdulat zeneisége és a Gyakorlásmódszertan – A zenei figyelem teljes tréningje kurzust. Ezekre jelentkezésed során külön kell jelezned részvételi szándékodat a jelentkezési lapon. A kurzus részleteiről weboldalunkon olvashatsz. Amennyiben előzetesen jelzed igényedet, úgy díjmentesen kamarazene órák is szervezhetőek, de természetesen dönthetsz úgy is, hogy az egyéni óráidra koncentrálsz.

Játszhatok-e a szimfonikus zenekarban?

A zenekari tagokat a zenekarba jelentkezők közül választjuk ki a jelentkezés során megadott adatok, legfőképpen tudásszintjük és szakmai tapasztalataik figyelembevételével. Túljelentkezés esetén sajnos előfordulhat, hogy nem mindenki jelentkezését tudjuk elfogadni a zenekarba, ez azonban nem befolyásolja a mesterkurzusra való jelentkezés elfogadását. További fontos tudnivaló, hogy a zenekarba csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik a teljes próbaidőszakon és az azt követő koncerteken is részt vesznek, későbbi érkezésre és korábbi távozásra nincs lehetőség.

Kiválaszthatom, hogy kinél szeretnék tanulni?

Igen, a jelentkezési lapon kiválaszthatod, kinek a kurzusára jelentkezel. 

Hol tudok gyakorolni a Nyári Akadémia alatt?

Az Akadémia alatt bármely üres terem használható gyakorlásra a Zeneművészeti Kar épületében 6-22 óra között. A nappali órákban a kollégiumi szobákban is lehet gyakorolni.

El kell-e küldenem a zongorakíséret kottáját?

A jelentkezés során megadott műsor alapján a korrepetitor dönti majd el, hogy kér-e valamely darabhoz kottát. Amennyiben igen, felveszi veled a kapcsolatot.

Mikor és hogyan fogom megkapni a zenekari kottámat?

A kottákat e-mailben fogjuk megküldeni a Nyári Akadémia kezdete előtt, időben ahhoz, hogy kellőképpen fel tudj készülni és gyakorolhass.

Lesz-e meghallgatás a zenekari tagok számára?

Igen, az első napon a szólampróbák előtt a karmester meghallgatja a résztvevőket a zenekari műsorból válogatva. Ez alapján dől el, ki melyik szólamot játssza a későbbiekben.